Työelämä muuttuu jatkuvasti ja yksilöt kohtaavat yhä enemmissä määrin erilaisia valintoja ja muutoksia omalla urallaan. Uravalmentajat ovat tässä avainasemassa, kun on tunnistettava työntekijän vahvuudet, työmahdollisuudet ja urasuunnat, joiden avulla pystyy kulkemaan urapolullaan kohti tavoitteitaan.
(Ura)ohjaus- ja valmennustyötä tekevät (esim. uraohjaajat, oma valmentajat, oppilaanohjaajat, nuorisotyöntekijät, esihenkilöt) toimivat työurakaarella eri kohdissa olevien ihmisten kanssa ja heidän toiveiden, arvojen, uskomusten, kokemusten äärellä, johon liittyy ihmisen koko elämä.
Tätä työtä tehdään useasti vuorovaikutuksessa myös asiakkaiden omien henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Asiakaskohtaamisissa saattaa esiintyä tavoitteisiin pääsemistä estäviä tai hidastavia aihealueita, jotka voivat liittyä esimerkiksi asiakkaan uupumukseen, toivottomuuden tai pettymyksen tunteeseen. Kohtaamisessa saatetaan käsitellä vaikeita elämäntilanteita, vahvoja tunteita tai jumittuneita käsityksiä.
Yleisesti uraohjaus- ja valmennustyötä tehdään useiden asiakkaiden kanssa ja rajallisessa ajassa, jolloin ammatillisen sisällön ulkopuoliset aiheet (esim. asiakkaan jaksamisen tukemista, näkökulman vaihtamista, arvojen tai tavoitteiden uudelleen määrittelemistä). Näiden yllättävienkin aiheiden läpikäyminen saattaa hidastaa tai johdattaa tapaamisen tavoitteita väärään suuntaan, jolloin myös valmennuksen tuloksellisuus heikkenee.
Näissä haastavissa vuorovaikutustilanteissa työskentelevien oma monimuotoinen osaaminen, oikeanlaiset työmenetelmät ja itsensä johtamisen taidot mahdollistaa tehtävässä onnistumisen ja tuloksiin pääsemisen.
Erilaiset haastavat tilanteet ja osaamisenvaje vaativassa vuorovaikutuksessa voivat syödä ohjaus- ja valmennustyön asiantuntijan voimavaroja ja lisätä uupumista.
Uupuminen työssä laskee työntuottavuutta ja lisää sairaspoissaoloja sekä samalla myös työn veto- ja pitovoima helposti heikentyy, kun työnrasitteet ja -hallitsemattomuus kasvavat.